Maine Coon Standard

Läs om Maine Coon kattens standard här:

Fifé-standard
Federation Internationale feline (EUR)

TICA-standard
The International Cat Association (USA)

CFA-standard
Cat Fanciers Association (USA)

MCBFA-standard
Maine Coon Breeders and Fanciers Association (USA)Historia

Maine coonen är en gammal amerikansk kattras som kommer från den nordamerikanska delstaten Maine och som kan anses vara den första amerikanska kattrasen. Man tror att rasen kommer från korsningar mellan angorakatter som förts med av sjömän till staten Maines hamnar och engelska katter som nybyggarna tog med sig på 1600-talet, skandinaviska eller ryska katter samt korthåriga amerikanska bondkatter. Redan 1861 förekom den första Maine Coonen i kattlitteraturen. Det var en svart-vit katt vid namn Captain Jenks of the Horse Marines som var den första maine coon katten som visades på en kattutställning i Boston och New York 1861. 1895 väckte rasen även stort uppseende i Madison Square Garden i New York. I början på 1900-talet höll maine coonen på att försvinna helt som raskatt pga att nya raser som Perser & Siames introducerades, men den blev kvar som ladugårdskatter på bondgårdar. Intresset för rasen förnyades dock omkring 1950 och har sedan 1980 vuxit snabbt. 1953 bildade Maineinnevånare "The Maine Coon Cat Club" i syfte att bevara rasen och det hölls utställningar enbart för Maine coon katter. 1968 bildades "The Main Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA".
1976 tilldelades rasen certifikaträtt av CFA "Cat Fanciers Association". Maine Coonen godkändes 1984 som ras i FIFe och 1986 registrerades den första maine coonen inom SVERAK. Den första kullen i Sverige föddes 1989.


Det finns fler fantasifulla legender om Maine coon kattens ursprung. En av de vanligaste är den om befolkningen i Maine, i Nordöstra USA. De var imponerade av de stora katterna med sina yviga svansar och spekulerade i var de kom ifrån. En teori uppstod om att katten hade uppstått genom en parning mellan katt och tvättbjörn. Racoon betyder tvättbjörn på engelska vilket resulterade i att man kallade dessa katter för Maine coon.


Bilder på kända Maine Cooner:
http://www.geocities.com/Heartland/7528/tarchive.htmlSvensk historia

I mitten på 80-talet så godkändes första Novis-Maine Coon i Sverige. En blåtabby-vit kastrat vid namn Linus. Det blev väldigt mycket uppmärksamhet runt denna händelseastrat vid namn Linus. Det blev väldigt mycket uppmärksamhet runt denna händelseastrat vid namn Linus. Det blev väldigt mycket uppmärksamhet runt denna händelse. Linus fick vara på förstasidan i Dagens Nyheter, hans fantastiska hittekattshistoria publicerades även i Allers, Aftonbladet, Kamratposten och i Stockholms Radio fick han vara med (där han blev bjuden på sardiner). Matte Vivianne Gärdsberg (numera Åberg) fick tankegången att spara ihop till en riktig Maine Coon. Vilket resulterade i Sveriges första Maine Coon import 1986 Koonluv Dear Boopise, kallas för Lina. Men det kunde ju inte bli några kattungar efter endast en hona och en kastrat, så 1988 kom det en herre vid namn Adilio Moonraker, kallad Lillen. 1989 föddes Sveriges första Maine Coon kull.

Text: Viviann Åberg/S*Maffialigans

Stortassens Mainecoon

S * Stortassen Maine Coon är FiFe / SVERAK Diplomae uppfödning